Tasarımda Yapılmaması Gereken Hatalar - 8 Önemli İpucu
Tutorials & İpuçları

Tasarımda Yapılmaması Gereken Hatalar - 8 Önemli İpucu

Hakan Ertan
Hakan Ertan
22 Mart 2022 6 dk. okuma

Tasarım sektöründe bir kaç yıl deneyim kazandıktan sonra aslında en basit projelerde bile doğru font seçimi, harf araları, hiyerarşi, negatif alan kullanımı, doğru renk seçimi gibi konulaın çok önemli olduğunun farkına varıyoruz.

Mesajını en net biçimde iletebilmek için tasarımdaki metin ve görüntü dengesi çok önemli. Bu öğeler yanlış kullanılırsa yada anlam ifade etmeyen bir şekilde düzenlenirse, mesaj izleyiciye ulaşmayabilir ve bu durumda da tasarım etkisiz hale dönüşür.

Kabul etmekten hoşlanmasakta deneyim kazanırken bazı tasarım hataları yapıyoruz. Zamanı gelip bir ajans yada şirkette işe başladığımızda, biraz da şanslıysak, iyi bir creative director yada art director’den yapmamanız gereken bir çok şey olduğunu öğreniyoruz.

1- Tasarım briefini anlamadan çalışmak

Web ve grafik tasarımda detayların ve brief’in bir tasarımcıya tüm süreç boyunca rehberlik etmesi hayati öneme sahip. Müşterinin tam olarak ne istediği konusunda net fikirler edinmeden tasarıma başlamak sizin için işleri karmaşık hale getirebilir, zaman kaybetmenize ve müşterinin ihtiyaçları ile ilgili olmayan tasarımlar yapmanıza neden olabilir.

Kaynak: https://www.canva.com/learn/effective-design-brief/

Bunun yerine, brief’i dikkatlice okuyup anlamak, notlar almak, beyin fırtınası yapmak ve çalışmanızın doğru yönde ilerlediğinden emin olmak için müşteriyle iletişimde kalmak gerekir.

2- Yanlış font seçimi

Yazı tipi seçimi, tasarımın duygusunu aktarmak ve yazının doğal bağlamında okunaklı gözükmesinde büyük etkisi vardır. Örneğin bir reklam panosu için kullandığınız fontun, bir web sitesindeki yazı tipine oranla çok daha uzak mesafelerden okunabilmesi gerekir.

Metin blokları içinde kullanılan yazı tipleri gözleri yormamalı ve okunması kolay olmalıdır. Başlıklar ve paragraflar için farklı yazı tiplerinin kullanılması denge yaratır, ancak çok fazla yazı karakteri tasarımın kaotik görünmesine neden olur. Amaçlanan mesajı en iyi şekilde ileten iki veya üç yazı tipine bağlı kalmak, istisnalar dışında tasarımcılar arasında kabul görmüş genel bir kural.

3- Harf aralıkları kullanımı

Harf aralığı; İngilizcesi kerning, Türkçede ise tasarımcılar arasındaki kullanımıyla espas grafik tasarımın önemli etkenlerinden bir tanesi. Bazı harflerin dengeli gözükmeleri için etraflarında diğerlerinden daha fazla boşluğa ihtiyacı olabilir. Bu boşluklar sağlanmadığı taktirde yazının okunması zorlaşır.

Birbirine çok yakın olan harfler özensiz ve sıkışık, uzak olan harfler ise birbirlerinden bağımsızlarmış gibi bir görünüm sağlar. Doğru oranda espas, tüm metnin okunabilmesi için her kelimeye doğru miktarda boşluk ekler. Bunun yaninda, bu kuralları öğrendikten sonra tasarımda bilinçli olarak bir duyguyu uyandırmak için deneysel tipografi de kullanılabilir.

4- Negatif alanları dikkate almamak

Beyaz alan diğer adıyla negatif alan tasarımdaki görüntüler ve metinler kadar önemlidir. Gözleri gitmesini istediğiniz yere yönlendirir ve layoutun karışık veya dağınık gözükmesini engeller. Tasarımda negatif alanları doğru kullanmak mesajın etkisini artırır, yazının tasarımı kalabalık göstermesini ve diğer görsel bileşenlerin dışlanmasını engeller. Farklı unsurların etrafında doğru boşluklar bırakmak aynı zamanda görüntülerle metin arasında bir uyum yaratarak izleyiciye gösterilenler ile söylenenler arasında bir bağlantı kurmasını sağlar.

5- Renk Kullanımı

Yanlış renkleri bir arada kullanmak, resimlerin ve metnin sayfada uyumsuzca dans ediyormuş gibi gözükmesine neden olabilir. Çok fazla renk kullanmak görsel karışıklığa yol açar. Renk paleti oluştururken seçimlerinizi tasarıma derinlik ve kontrast verecek birkaç renkle sınırlandırmaya gayret edin.

Bazi tasarımların cok fazla renge ihtiyacı olabilir. Sadece içgüdülerinize güvenmek size yanlış renk seçimleri yaptırabilir. Renklerin dili ve doğru renk kombinasyonlarını ögrenmek bu noktada size çok faydalı olabilir.

Renk teorilerine meraklıysanız Renkleri Anlamak / Renk Teorisi - Tasarım İlkeleri blog yazımızı okumayı unutmayın.

https://www.designgost.com/makale/tasarimda-yapilmamasi-gereken-hatalar-8-onemli-i-pucu

6- Yoğun stock görsel kullanımı

Stok görseller düşük bütçeli projelerde kullanmak için hızlı ve uygun maliyetli bir çözüm olsa da, “creative commons” lisanslı görsellere ücretsiz ve sınırsız kullanım sağlayan web sitelerine karşı dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Eğer hak sahibi bir gün o görseli lisansli satmaya karar verirse telif ihlali veya diğer istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Pahalı olduğundan fotoğraf prodüksiyonu her zaman mümkün olmuyor. Stock görsel bir nevi zorunluluk fakat kendinizi ve kariyerinizi garantiye almak istiyorsanız her zaman lisanslı illüstrasyonlar yada görseller kullanmaya gayret edin. Eğer yaratıcılığınız körelsin istemiyorsanız hazır tasarımlardan da uzak durun.

7- İntihal

Hepimiz çevremizdeki şeylerden ve insanlardan ilham alıyoruz, ancak ilham ve intihal arasında ince bir çizgi var. Büyük sanatçılar çalıyor fakat çok fazla çalmak sizi tehlikeli sulara taşır.

Kötü tavsiye zamanı: illaki araklayacaksanız 2–3 kaynak kullanmaya gayret edin. Bu sayede ilham alma sınırlarına yakın bir bölgede kalmış olursunuz.

8- Müşteri için tasarım yapmak

Son olarak, müşteri için tasarım yaptığınız gerçeğinin her zaman farkında olmalısınız. Freelance yada full time, müşteri ihtiyaçları ve talimatlarına uyarak tasarım yapmak inanılmaz derecede önemli.

Kaynak: Bruce Almighty filminenden alıntıdır

Bazen junior tasarımcıların tasarımlarına ve buldukları fikirlere aşık olduklarını ve bu tasarımları agresif bir tutumla savunduklarını gözlemliyorum.

Müşteri bize para ödüyor. Bir tasarımcı olarak işimiz, müşterinin vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olmak için elinizden geleni yapmak. Uyumlu ve yaratıcı bir tasarımcı olursanız gelecekte güzel günler sizi bekliyor olacak.